Immuniteit

Hoe geraak je op een natuurlijke manier, de winter door ?

De beste verdediging tegen griep, keelonsteking,…is ze te voorkomen. Om je immuunsysteem te boosten zijn er enkele natuurlijke oplossingen.

Vitamine C tegen een verkoudheid !

Het is ‘DE’ vitamine voor verhoogde immuniteit. Nu de zomer al een tijdje achter ons ligt daalt de natuurlijke toevoer van vitamine C via fruit uit dit seizoen.

Hoe kom je aan je dagelijkse aanbevolen dosis van 200 mg vitamine C? Dit kan door de bekende 5 porties fruit en groenten te eten per dag. Een voorbeeld : een halve pompelmoes, een half glas sinaasappelsap, een tomaat, 80gr broccoli en evenveel frambozen (10 stuks). Jammer genoeg doen minder dan 5% van de Belgen dit consequent !

Naast voeding kunnen ook de voedingssupplementen uw vitaminenpeil in evenwicht houden. Vraag raad aan uw apotheker bij de keuze van een aangepast voedingssupplement.

Vriendelijke bacteriën die onze immuniteit garanderen.

Probiotica zijn ‘vriendelijke’ bacteriën die zich in de ingewanden bevinden en voor een natuurlijk evenwicht zorgen. Ze helpen natuurlijk op het gebied van de spijsvertering, maar vele studies tonen aan dat een deel van de immuniteit zich ook op dit niveau ontwikkelt en het effect op de immuniteit positief beïnvloeden. Voornamelijk de lactobacillen en de bifidobacteriën.

Of het nu om een traditionele yoghurt gaat, gefermenteerde melkproducten die met specifieke gisten werden voorzien of voedingssupplementen die men in de apotheek vindt, de probiotica stimuleren de natuurlijke weerstand en versterken dus onze immuniteit.

Een must gedurende de hele winter !

Echinacea : een gekend middel

De Echinacea is een geneeskrachtige plant die sinds eeuwen wordt gebruikt tegen verkoudheden, hoest, bronchitis,…

De wortel van de Echinacea wordt na een kweek van minstens vier jaar geplukt in de lente. Hierdoor bezit zij enorm veel bestanddelen die onze weerstand stimuleren.

Vraag uw apotheker naar gestandaardiseerde extracten die een constante aanwezigheid van de actieve bestanddelen verzekeren. Best te gebruiken in een 10-daagse kuur per maand en dit gedurende 3 maanden bij de start van de winter.

Bijen helpen tegen winterkwalen

Koninginnebrij is een heel voedend concentraat dat door de jonge bijen aangemaakt wordt. Het is de exclusieve voeding van de koninginnebij (die to 40 maal langer leeft dan de andere bijen en 2000 eitjes per dag legt). De brij is heel rijk aan vitamine B, aminozuren, mineralen en oligo-elementen. Zij stimuleert de natuurlijke weerstand en versterkt eveneens de weerstand tegen stress.

Propolis is een hars dat de bijen oogsten op de schors van gewonde bomen en dat zij omvormen dankzij hun secreties. Het is bijgevolg een voedende cocktail die tegen de kleine winterkwalen beschermt .

Essentiële oliën in de winter

Om de lucht te zuiveren gebruiken wij de ontstekingswerende essentiële oliën die goed verdragen worden : citroen, eucalyptus, ravintsara of saro.

Het is beter de olie koud te verstuiven dan deze op te warmen best met behulp van een elektrische of de ultrasone diffuser.

Om beter te ademen kan u ook de polsen, de borst en de rug inmasseren met een home-made massage-olie (10 druppels essentiële olie van ravintsara en/of 10 druppels saro in 30 ml abrikozenpitolie), ‘s morgens en ‘s avonds.